Fanny Hensel-Mendelssohn

Concerten waarin werken van Fanny Hensel-Mendelssohn worden en werden gespeeld

CONCERT GEANNULEERD - Lenneke Ruiten (sopraan) & Thom Janssen (piano) - Liederen van Fanny Mendelssohn, Rachmaninov en Debussy

Saturday 18 November 2017, 20:00
Schwanenlied, op.1, nr. 1
Thom Janssen (piano) Lenneke Ruiten (sopraan)
Lang heeft Fanny Mendelssohn moeten wachten op de erkenning die ze als componiste verdient. Tijdens haar leven gingen Fanny’s composities grotendeels schuil achter die van haar beroemde broer Felix, al staan ze kwalitatief op net zo’n hoog niveau. Gelukkig kwam er aan het eind van haar leven meer aandacht voor haar muziek en verscheen onder andere Schwanenlied in druk.
Warum sind die Rosen so Blass, op. 1, nr. 3
Thom Janssen (piano) Lenneke Ruiten (sopraan)
Der Abendstern, 1823
Thom Janssen (piano) Lenneke Ruiten (sopraan)

Arosa Trio (pianiste Nino Gvetadze, violiste Frederieke Saeijs en celliste Maja Bogdanovic) - Wereldberoemde vrouwen

Friday 17 November 2017, 20:00
Pianotrio in d, op. 11
Arosa Trio
  • I. Allegro molto vivace
  • II. Andante espressivo
  • III. Lied. Allegretto
  • IV. Finale. Allegretto moderato
Fanny Mendelssohn, de oudere zus van Felix, mocht best componeren als ze het maar onder de naam van haar broer publiceerde. Dat moest wel een keer mis gaan. Toen koningin Victoria aan Felix Mendelssohn, die in Buckingham Palace op bezoek was, het lied 'Italien' wilde voorzingen, moest hij bekennen dat niet hij, maar zijn zus Fanny het lievelingslied van de Engelse koningin gecomponeerd had.

Mendelssohn en Schumann - Margreeth de Jong (orgel) & Merel van Geest (sopraan)

Friday 6 October 2017, 20:00
Preludium in F
Margreeth de Jong
Oorspronkelijk zou Felix Mendelssohn de muziek componeren voor het huwelijk van zijn zus Fanny Mendelssohn. Ten gevolge van een ongeval was hij niet in staat om dit te doen. Om deze reden heeft Fanny dit 'Preludium' voor haar eigen huwelijk geschreven.
Nachtwanderer
Margreeth de Jong Merel van Geest
In de negentiende eeuw was het gedicht 'Der Nachtwanderer' van Joseph von Eigendorff (1788-1857) zeer populair onder componisten. Het werd op muziek gezet door onder meer Max Reger, Arbert Reimann en Theodor Kirchner. Merel van Geest en Margreeth de Jong laten vanavond de versie horen van Fanny Mendelssohn.