Olivier Messiaen

Olivier Eugène Prosper Charles Messiaen (Avignon, 10 december 1908 – Clichy, 27 april 1992) was een Franse componist, organist en pianist. Hij geldt als een van de belangrijkste en invloedrijkste componisten van de twintigste eeuw, wiens onconventionele werk sterk beïnvloed is door de rooms-katholieke geloofsleer.
Lees meer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Olivier_Messiaen

Concerten waarin werken van Olivier Messiaen worden en werden gespeeld

Nieuwe registers! Belevingsconcert met premières voor cello, piano en orgel

Friday 8 March 2019, 20:00
Uit: Quatuor pour la fin du temps
Frans van Ruth (piano) Doris Hochscheid (cello)
  • V. Louange à l'éternité de Jésus
‘Louange à l'Éternité de Jésus’ is het vijfde deel uit Olivier Messiaens Quatuor pour la fin du temps dat hij componeerde tijdens krijgsgevangenschap in een Pools kamp gedurende de winter van 1940-41. Messiaen moest het als geïnterneerde doen met wat er voorhanden was: een klarinet, een viool, een cello en een krakkemikkige piano. ‘Louange à l'Éternité de Jésus’ wordt vaak afzonderlijk uitgevoerd. De muziek voor dit stuk nam Messiaen over uit een eerdere compositie: 'Oraison’ uit Fête des belles eaux.

Enno Voorhorst (gitaar) en Mikhail Zemtsov (altviool) - Heerlijke avond in mediterrane sferen

Saturday 4 March 2017, 20:00
Uit: Quatuor pour la fin du temps
Mikhail Zemtsov (altviool) Enno Voorhorst (gitaar)
  • V. Louange à l'Éternité de Jésus (arr.)
Dit is een van de favoriete stukken van dirigent Reinbert de Leeuw. In een interview vertelt hij: "Als het begint denk je: laat dit voorlopig maar helemaal niet ophouden."

Brahms' Hoorntrio - uniek in de kamermuziek

Saturday 17 January 2015, 20:00
Twee solisten uit het Gelders Orkest maken hun opwachting in de Edesche Concertzaal. Samen met pianist Hans Eijsackers spelen concertmeester Cecile Huijnen en solohoornist Jose Sogorb Jover intieme kamermuziek van Brahms. Niet te missen is zijn temperamentvolle Hoorntrio vol serene schoonheid en heetgebakerde passie.
uit: Des canyons aux étoiles
José Luis Sogorb Jover (hoorn)
  • VI. Appel Interstellaire
Dit stuk voor hoorn solo komt uit Messiaens grote orkestwerk 'Des Canyons aux étoiles'. Onder de indruk van grootsheid van de Grand Canyon slaat Messiaen in dit stuk een brug tussen muziek, natuur en theologie.

Händel, Debussy, Schubert - How beautiful are the feet

(Oorspronkelijk stond dit concert op 29 november gepland, maar nu dus op zaterdag 20 december 2014.)
Sopraan Florien Hilgenkamp en pianiste Celia García-García geven kleur aan het bekendste Kerstverhaal ter wereld: het verhaal van de reis van Jozef en Maria naar Bethlehem en de geboorte van Jezus. Een theatraal concert waarin liederen van onder meer Mahler, Fauré, Debussy en Messiaen op fantasievolle wijze de ervaringen van deze reizigers illustreren.
Vocalise-étude
sopraan Florien Hilgenkamp piano Celia García-García