Heitor Villa-Lobos

Concerten waarin werken van Heitor Villa-Lobos worden en werden gespeeld

ONDER VOORBEHOUD - Severin von Eckardstein (piano), Quirine Viersen (cello), Aldo Baerten (fluit) - Haydn, Weber, Pierné

Saturday 30 January 2021, 20:00
Assobio a Játo
Quirine Vierssen (cello) Aldo Baerten (fluit)
Assobio a Játo (de titel betekent zoveel als 'De straaljagerfluit') voor fluit en cello is een goed voorbeeld van de exotische componeerstijl van Villa-Lobos. Zijn keuze voor fluit en cello biedt een maximum aan contrast tussen hoog en laag, metaal en hout, lucht en draad, adem en strijkstok. Een bijzonder effect klinkt tegen het eind van het stuk, wanneer de fluitist adem door de fluit blaast zonder klank te maken; inderdaad het geluid van een overvliegende straaljager.

Enno Voorhorst - Villa-Lobos, Barrios Mangoré, Moreno-Torroba

Saturday 30 November 2019, 20:00
Prelude nr. 1
Enno Voorhorst (gitaar)
Heitor Villa-Lobos zou je de Braziliaanse Bartók kunnen noemen. Zijn muziek zit vol verwijzingen naar de natuur en de volksmuziek van zijn geboorteland Brazilië. Zo schildert de 'Eerste Prelude' de verzengende hitte van de Sertão, een woestijnachtig gebied in het noorden van Brazilië.
Etude nr. 8
Enno Voorhorst (gitaar)
Van oorsprong is de 'etude' een oefening waarin een bepaald speeltechnisch probleem centraal staat. Componisten als Chopin en Liszt verhieven hun piano-etudes tot adembenemende composities. Villa-Lobos deed hetzelfde met zijn 12 Estudos voor gitaarsolo. In dit stuk spelen arpeggio's (gebroken akkoorden) een grote rol.

Izhar Elias - Winnaar Nederlandse Muziekprijs 2011 - Edesche Gitaarrecitals

Saturday 19 November 2016, 20:00
Etude nr. 7
Izhar Elias (gitaar)
Etude nr. 11
Izhar Elias (gitaar)

Enno Voorhorst - In Spaanse sferen - Edesche Gitaarrecitals

Friday 11 September 2015, 20:00
Prelude nr. 1
Enno Voorhorst