Severin von Eckardstein (piano) en Isang Enders (cello) - Beethoven, Mendelssohn, Prokofjev

Severin von Eckardstein (piano) en Isang Enders (cello) - Beethoven, Mendelssohn, Prokofjev

Een greep uit het programma:

Beethoven - Cellosonate nr. 3, op. 69

Mendelssohn - Cellosonate nr. 2, op. 58

Prokofjev - Cellosonate, op. 119


Severin von Eckardstein en Isang Enders

Samen met cellist Isang Enders geeft Severin von Eckardstein zijn visitekaartje af als artist in residence van de Edesche Concertzaal. "Het is een groot voorrecht om mijn eigen voorkeuren te mogen programmeren", vertelt Severin enthousiast. Daarom begint deze fabuleuze winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd het nieuwe seizoen graag met de hartstochtelijke cellosonates van Beethoven, Mendelssohn en Prokofjev. Ook laten Severin en Isang solo van zich horen met muziek van Nikolaj Medtner en Charlotte Bray.


Mendelssohns Tweede Cellosonate

Feestelijker dan met Mendelssohns Tweede Cellosonate, op. 58 kan het seizoen niet beginnen. Alles wat Mendelssohns muziek zo uniek maakt zit erin, variërend van uitbundige vreugde tot zangerige poëzie. Het stuk opent vrolijk en vol passie. Daarnaast brengt Mendelssohn in het langzame tweede deel een muzikaal eerbetoon aan zijn grote held Johann Sebastian Bach. Bach-liefhebbers zullen er ongetwijfeld een verwijzing naar Bachs Chromatische Fantasie und Fuge, BWV 903 in terug horen.


De Cellosonate van Prokofjev

"Een wonderbaarlijk stuk muziek", zo noemde de Russische componist Nikolaj Mjaskovski de Cellosonate van Prokofjev. Mjaskovski maakte de wereldpremière mee, gespeeld door inmiddels twee legendarische Russische musici: cellist Mstislav Rostropovich en pianist Sviatoslav Richter. Het is een typisch Russische sonate waarin Prokofjev vol inzet op de lage snaren van de cello vol donkere klankkleuren.


Beethovens Derde Cellosonate

Om overtuigend voor cello te kunnen componeren moet je van goede huize komen. Beethoven was na Bach een van de eersten die serieuze solowerken voor de cello schreef. In zijn Derde Cellosonate zijn de cello en de piano gelijkwaardige partners, al heeft de cello een klein streepje voor. De sonate begint met een zangerige solo voor de cello.


Youtube-tip

Beluister Mendelssohns Cellosonate nr. 2, op. 58 door Nathalia Gutman en Viacheslav Poprugin

Beethoven Schumann Prokofjev Kamermuziek Cellosonates cello piano artist in residence Medtner Bray duo openingsconcert Bösendorfer Imperial Seizoen '19-'20
Samstag 21. September 2019, 20:00 Uhr

Artist in residence Severin von Eckardstein ervaart elk concert als een avontuurlijke reis. "Ik wil de mensen door adembenemende muzikale landschappen voeren en zo misschien wel vergeten ervaringen naar boven halen", vertelt de meesterpianist. Haal zo'n vergeten herinnering terug met de cellosonates van Beethoven, Mendelssohn en Prokofjev, of de sprookjesachtige 'Märchenbilder' van Severins muzikale held Nikolaj Medtner. Severin von Eckardstein en cellist Isang Enders bezorgen je aan het begin van het nieuwe seizoen een bijzonder avontuurlijke reis.

Wo und wann

Anfang:
Samstag 21. September 2019, 20:00 Uhr

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mogelijk gemaakt door Eskes Media / DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Streckenbeschreibung: Auto Öffentliche Verkehrsmittel