Joaquín Rodrigo

Joaquín Rodrigo Vidre (Sagunto, Valencia, 22 november 1901 - Madrid, 6 juli 1999), I Marqués de los Jardines de Aranjuez (1e Markies van de tuinen van Aranjuez), was een Spaans componist. Zijn bekendste compositie is het Concierto de Aranjuez voor gitaar en orkest.
Lees meer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Joaqu%C3%ADn_Rodrigo

Concerten waarin werken van Joaquín Rodrigo worden en werden gespeeld

Katona Twins - Spanish Nights - Edesche Gitaarrecitals

Samstag 11. November 2023, 20:00 Uhr
Invocacion y danza
Katona Twins
Met het stuk Invocacion y danza brengt Joaquín Rodrigo een hommage aan zijn vriend Manuel de Falla. In de muziek hoor je allerlei flarden uit composities van De Falla, zoals uit El sombrero de tres picos. Tegen het eind klinkt een citaat uit De Falla's beroemde ballet El amor brujo. Geen wonder dat de Katona's met deze vurige muziek hun concert besluiten.

Izhar Elias (gitaar) en Fernando Cordas (gitaar) - Concierto de Aranjuez en Weense Klassieken

Samstag 29. Mai 2021, 20:00 Uhr
Aranjuez ma pensée
Fernando Cordas (gitaar) Izhar Elias (gitaar)
De Spaanse componist Joaquin Rodrigo deed zijn inspiratie op voor Concierto de Aranjuez tijdens een wandeling door de tuinen van het paleis van Aranjuez. In dit paleis zetelden ooit de Spaanse koningen van de achttiende en de negentiende eeuw. Iets van de sfeer van het paleis legde Rodrigo vast in het beroemde 'Adagio'.

Izhar Elias & Fernando Cordas - Schuberts gitaren en Spaans vuur

Samstag 10. März 2018, 20:00 Uhr
Uit: Tonadilla
Izhar Elias (gitaar) Fernando Cordas (gitaar)
  • II. Minuetto Pomposo
Rodrigo's 'Tonadilla' is een van de originele stukken voor gitaarduo op het programma. Het tweede deel hieruit 'Minuetto Pomposo' begint met een sierlijke melodie. De middensectie van dit gracieuze menuet bevat uit typisch Spaanse gitaarritmes.