César Franck

Franck kan verwijzen naar: Franck (stad), een plaats in Argentinië
Lees meer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Franck

Concerten waarin werken van César Franck worden en werden gespeeld

UITGESTELD - Peter Van de Velde (orgel) en Luc Callans (hobo) - Franck, Marcello, Jongen - OrgelPlus

vrijdag 31 december 2027, 20:00 uur
Pièce in A
Peter Van de Velde (orgel)

Julian Steckel (cello) en Dmytro Choni (piano) - Beethoven, Franck, Debussy - Artist in residence

zaterdag 25 mei 2024, 20:00 uur
Sonate voor cello en piano in A, 1886
Dmytro Choni (piano) Julian Steckel (cello)
  • I. Allegretto ben moderato
  • II. Allegro
  • III. Recitativo-Fantasia. Ben moderato — Molto lento
  • IV. Allegretto poco mosso
César Franck componeerde misschien wel de meest gepassioneerde solosonate van de negentiende eeuw. Net zoals operahelden in een opera staan blootgesteld aan allerlei gemoedstoestanden, zo vormt de voortdurend gevarieerde hoofdmelodie het uitgangspunt voor een bonte aaneenschakeling van emoties, van heftige hartstocht tot liefdevolle tederheid. Francks vriend Jules Delsart maakte deze versie voor cello en piano van Francks Vioolsonate.

Jonathan Fournel - Mozart, Franck, Brahms - Wereldpianisten

zaterdag 15 oktober 2022, 20:00 uur
Prélude, fugue et variation, op. 18
Jonathan Fournel (piano)
César Franck was een groot bewonderaar van de muziek van Johann Sebastian Bach. Zijn Prélude, fugue et variation is een eerbetoon aan Bachs fugakunst. Oorspronkelijk schreef Franck het stuk voor orgel, maar Jonathan Fournel speelt een prachtige versie voor piano.

Maria Milstein (viool) & Nathalia Milstein (piano) - Vioolsonates van Mendelssohn, Franck en Debussy

vrijdag 26 april 2019, 20:00 uur
Vioolsonate in A
Nathalia Milstein (piano) Maria Milstein (viool)
  • I. Allegro ben moderato
  • II. Allegro
  • III. Recitativo-Fantasia. Ben moderato - molto lento
  • IV. Allegretto poco mosso
César Franck componeerde misschien wel de meest gepassioneerde vioolsonate van de negentiende eeuw. Net zoals operahelden in een opera staan blootgesteld aan allerlei gemoedstoestanden, zo vormt de voortdurend gevarieerde hoofdmelodie het uitgangspunt voor een bonte aaneenschakeling van emoties, van heftige hartstocht tot liefdevolle tederheid.

Openbare masterclass door Maria Milstein

vrijdag 26 april 2019, 13:15 uur
uit: Vioolsonate (1886)
Martijn Willers (piano) Sara Mazzarotto (viool)
  • I. Allegretto ben moderato
  • II. Allegro

Franse romantiek - Jetty Podt (orgel) & Francine van der Heijden (sopraan)

vrijdag 2 februari 2018, 20:00 uur
Prélude, fugue et variation, op. 18
Jetty Podt (orgel)
César Franck werd in zijn tijd beschouwd als de negentiende-eeuwse evenknie van Johann Sebastian Bach. Francks ‘Prélude, fugue et variation’ valt zeker te beluisteren als een eerbetoon aan Francks barokke collega. Al geeft Franck met de toevoeging van de set variaties wel een eigen draai aan de rigide combinatie van Preludium en Fuga.

Simone Lamsma - Stradivarius meets Bösendorfer Imperial - Franck, Poulenc en Ysaÿe

vrijdag 15 december 2017, 20:00 uur
Vioolsonate in A
Simone Lamsma (viool) Robert Kulek (piano)
  • I. Allegro ben moderato
  • II. Allegro
  • III. Recitativo-Fantasia. Ben moderato - molto lento
  • IV. Allegretto poco mosso
César Franck componeerde misschien wel de meest gepassioneerde vioolsonate van de negentiende eeuw. Net zoals operahelden in een opera blootgesteld staan aan allerlei gemoedstoestanden, zo vormt de voortdurend gevarieerde hoofdmelodie het uitgangspunt voor een bonte aaneenschakeling van emoties, van heftige hartstocht tot liefdevolle tederheid.

Spectaculaire Franck en Schubert Sonates - Late Night concert ICMFEde

vrijdag 26 mei 2017, 22:00 uur
Vioolsonate in A (1886)
Anna Fedorova Eldbjørg Hemsing Dana Zemtsov Benedict Kloeckner Kirill Torussov
  • I. Allegretto ben moderato
  • II. Allegro
  • III. Recitativo-Fantasia. Ben moderato
  • IV. Allegretto poco mosso
César Franck had zijn 'Vioolsonate' bedoeld als huwelijkscadeautje voor zijn vriend Eugène Ysaÿe. Maar het stuk werd een van de meest gespeelde vioolsonates van de hele negentiende eeuw. Wat is het geheim? Franck maakte van de muziek een soort liefdesdrama zonder woorden. Net zoals de hoofdpersoon in een roman of in een film een psychologische verandering ondergaat, zo laat Franck de hoofdmelodie in allerlei gedaantes horen. Romantischer kun je het niet krijgen.

Preview op de Sonates van Franck en Schubert in Huis Kernhem - ICMFEde

vrijdag 26 mei 2017, 16:00 uur
Dit evenement wordt georganiseerd door de Edesche Concertzaal, maar vindt plaats op een andere locatie (zie hierboven).
Uit: Vioolsonate in A
Anna Fedorova Eldbjørg Hemsing Benedict Kloeckner
  • I. Allegretto ben moderato
  • IV. Allegretto poco mosso

Leo van Doeselaar en Wyneke Jordans - Schumann, Mendelssohn en Bizet - Quatre mains en orgel

vrijdag 3 februari 2017, 20:00 uur
Pièce Héroïque
Wyneke Jordans (piano) Leo van Doeselaar (piano)
(Arrangement voor vierhandig piano door Gaston Choisnel) - Wat de mp3-speler nu is, dat was de piano in de negentiende eeuw. Orkestconcerten waren een kostbare aangelegenheid, zodat je als muziekliefhebber niet ieder concert kon bezoeken. De piano was de uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met de nieuwste symfonieën. Van veel orkestwerken werden pianotranscripties gemaakt, zodat je thuis achter de piano je favoriete stuk telkens opnieuw kon spelen. Dat gold overigens ook voor geliefde orgelcomposities. Gaston Choisnel bijvoorbeeld schreef een prachtige transcriptie van Francks ‘Pièce hérioïque’. Charles Marie Widor deed hetzelfde, maar dan met de wereldberoemde ‘Toccata’ uit zijn ‘Vijfde Orgelsymfonie’. Bijkomend voordeel van zo’n bewerking is dat veel details een ander accent krijgen en dat werpt soms een verrassende nieuw licht op de overbekende muziek.

Couperin, Franck en Widor - Sander van Marion 60 jaar organist - Edesche Orgelrecitals

vrijdag 7 oktober 2016, 20:00 uur
Pièce Héroïque
Sander van Marion
César Franck was een begaafd, eenvoudig en minzaam mens. Hij was een groot componist en organist, maar ook een voortreffelijk pedagoog en hoofddocent aan het Parijse Conservatorium. Hij werd door zijn leerlingen zeer vereerd.

César Francks Vioolsonate - Tristan and Isolde Fantasy - Gounods Faust - Wagners Tannhäuser - Marlene Hemmer (viool) en Jochem Geene (piano)

zaterdag 28 november 2015, 20:00 uur
Sonate voor viool en piano in A
Jochem Geene Marlene Hemmer
  • I. Allegretto ben moderato
  • II. Allegro
  • III. Recitativo - Fantasia. Ben moderato - molto lento
  • IV. Allegretto poco mosso
César Francks beroemde Vioolsonate is een absoluut hoogtepunt van negentiende-eeuwse kamermuziek. De voortdurend gevarieerde hoofdmelodie vormt het uitgangspunt voor een bonte aaneenschakeling van emoties, variërend van ongebreidelde hartstocht tot liefdevolle tederheid.

César Franck, Johann Sebastian Bach en hun leerlingen - Peter Eilander - Edesche Orgelrecitals

vrijdag 2 oktober 2015, 20:00 uur
Peter Eilander bespeelt het romantische Ypma-orgel (1882) van de Edesche Concertzaal.
Grand Choeur in Es
Peter Eilander
Andantino
Peter Eilander
Final, op. 21
Peter Eilander

Jaap Zwart - Parels uit het Nederlandse orgelrepertoire

vrijdag 1 mei 2015, 20:00 uur
Jaap Zwart staat in de lijn van de bekende Zwart-organisten. Als derde generatie wil hij die traditie in ere houden. Vandaar dat de Sombere muziek over Psalm 103 van zijn grootvader Jan Zwart prominent op het programma prijkt. Dit monument uit de Nederlandse orgeltraditie wordt omkaderd door composities van Anthon van der Horst en Hendrik Andriessen. Na de pauze klinkt muziek rond de Franse componist Alexandre Guilmant. Bekijk het volledige programma op www.edescheconcertzaal.nl.
Choral nr. 3
Jaap Zwart
César Francks Derde Choral was de laatste compositie die hij voltooide. Het stuk riep al direct vragen op, want gebruikte Francks een echte koraalmelodie? Franck componeerde er zelf één die overal door het stuk heen opduikt (al direct aan het begin na de onrustige opening). Francks Derde Choral eindigt in een enorme climax, inderdaad met de noten van zijn eigen 'koraalmelodie'.

Hannes Minnaar - Bach Inspirations

zaterdag 4 april 2015, 20:00 uur
Sinds Hannes Minnnaar als finalist eindigde op het befaamde Koningin Elisabeth Concours (2010) kan niemand meer om hem heen. In 2012 ontving hij de Edison Klassiek Debuutprijs en ook internationaal mag hij de grootste zalen tot zijn podium rekenen. De prestigieuze krant The Guardian kwalificeert Minnaars spel als 'ingetogen en intens'. Daarmee staat hij zonder meer in de traditie van grootheden als András Schiff en Alfred Brendel, bij wie Minnaar ook masterclasses volgde. In dit recital met Bach-transcripties laat Hannes Minnaar zich van zijn meest verfijnde kant horen.
Prélude, choral et fugue
Hannes Minnaar

Bonjour Paris! Anna Tyshayeva (vleugel) en Anar Ibrahimov (viool)

zaterdag 17 mei 2014, 20:00 uur
Pianiste Anna Victoria Tyshayeva keert terug naar de Edesche Concertzaal. Tijdens haar debuut vorig jaar oktober maakte ze al veel indruk. In de gloednieuwe pianoserie 'Wereldpianisten' is ze daarom opnieuw te beluisteren, ditmaal samen met de uit Azerbeidjan afkomstige meesterviolist Anar Ibrahimov. Sinds zijn conservatoriumstudie in Baku geldt hij als een van meest toonaangevende violisten van zijn land. Momenteel is hij verbonden aan het fameuze kamerorkest Kremerata Baltica van Gidon Kremer. Onder de titel 'Bonjour Paris' spelen Anna Victoria Tyshayeva en Anar Ibrahimov muziek die op verschillende manieren met Parijs en Frankrijk is verbonden.
Sonate voor viool en piano in A, 1886
  • Allegretto ben moderato
  • Allegro
  • Recitativo - Fantasia. Ben moderato - molto lento
  • Allegretto poco mosso
Eerste kennismaking: César Francks beroemde Vioolsonate is een absoluut hoogtepunt van negentiende-eeuwse kamermuziek. De voortdurend gevarieerde hoofdmelodie vormt het uitgangspunt voor een bonte aaneenschakeling van emoties, variërend van ongebreidelde hartstocht tot liefdevolle tederheid.

Viool- en pianoduo Noé Inui - Vassilis Varvaresos

zaterdag 9 november 2013, 20:00 uur
Een onweerstaanbare combinatie, zo kun je het duo van violist Noé Inui en pianist Vassilis Varvaresos gerust noemen. Sinds zij - ruim een jaar geleden - hun eerste gezamenlijke optreden hadden beëindigd, was het voor hen meteen duidelijk dat dit niet een samenwerking van tijdelijke aard zou zijn. Zozeer voelen zij elkaar aan, zo zijn zij één tijdens hun concerten, iets wat tot achterin de zaal zicht- hoor- en merkbaar is. Waar zij ook komen, bij een huisconcert of in een concertzaal, het publiek wil meer en kan geen genoeg van ze krijgen. Komende maand maakt dit duo zijn opwachting in de kamermuziekserie van Theater Megaron in Athene.
Sonate in A
  • Allegretto ben moderato
  • Allegro
  • Recitativo - Fantasia. Ben moderato - molto lento
  • Allegretto poco mosso

Bachs Goldberg-variaties en Brahms’ Klavierstücke op.118

zondag 13 oktober 2013, 15:00 uur
Goldberg-variaties Naar verluid schreef Bach zijn Goldberg-variaties om er de slapeloze nachten van een Dresdense graaf mee te verlichten. Slaapverwekkend is deze muziek allerminst, het werk werd een van de mijlpalen uit de pianoliteratuur. In niet minder dan dertig variaties geeft Bach een prachtige staalkaart van zijn grenzeloze variatiekunst. Ook Brahms horen we op het toppunt van zijn kunnen in de Klavierstücke op.118. Muziek vol bezonken schoonheid, waarin de componist zich van zijn meest lyrische kant laat zien. Anna Tyshayeva Minstens zo lyrisch is het spel van de Oekraïense pianiste Anna Tyshayeva. In Parijs won ze de eerste prijs op het prestigieuze Skrjabin Concours. Haar fascinatie voor Bachs Goldberg-variaties deelt ze met de fenomenale pianist Glenn Gould. Hij maakte het werk in de jaren vijftig wereldberoemd door zijn eigenzinnige aanpak. Vanmiddag geeft Anna Tyshayeva háár kijk op Bachs onvolprezen meesterwerk. Programma: J.S. Bach – Goldberg-variaties, BWV.988 Brahms – Klavierstücke, op.118 Franck – Prélude, choral et fugue
Prélude, Chorale et Fugue