Bohuslav Martinu

Bohuslav Jan Martinů (Polička, 8 december 1890 – Liestal (Zwitserland), 28 augustus 1959) was een Tsjechisch componist, muziekpedagoog en violist. Hij geldt naast Leoš Janáček als de belangrijkste Tsjechische componist van de 20ste eeuw.
Lees meer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bohuslav_Martin%C5%AF

Concerten waarin werken van Bohuslav Martinu worden en werden gespeeld

Trio Martinů - Pianotrio’s van Beethoven, Dvorák en Martinů

vrijdag 29 maart 2019, 20:00 uur
Pianotrio nr. 3 in C, H. 332
Trio Martinu
  • I. Allegro moderato
  • II. Andante
  • III. Allegro
Naast Dvorák, Smetana en Janácek is Bohuslav Martinu een van de bekendste Tsjechische componisten. Wat zij behalve hun Tsjechische achtergrond met elkaar delen is dat ze zich lieten inspireren door de volksmuziek van hun land. In Martinu's Derde Pianotrio klinken weliswaar nergens letterlijke volksliedjes, toch zit het stuk vol met ritmes en melodische wendingen afkomstig uit de muzikale folklore.

Ervaar de Joy of Living met Europese volksmuziek - Muzikale reis door Europa

zaterdag 16 mei 2015, 20:00 uur
In 2004 gooide Geert Mak hoge ogen met zijn imposante reisverslag over het Europese continent van de twintigste eeuw. Het Haydn Trio biedt het muzikale equivalent. In een tijdreis door twee eeuwen Europese muziekgeschiedenis verkent dit drietal de regionale karakteristieken. Natuurlijk begint het trio met de componist waar het zijn naam aan dankt: Joseph Haydn, hij vertegenwoordigt het muzikale hart van Europa. Van daaruit gaat het naar Oost-Europa met de van folklore doordrenkte muziek van Georges Enescu en Bohuslav Matinu. Ook de Brit Ralph Vaughan Williams bedient zich in zijn 6 Studies in English Folksong van onvervalste volksmuziek. Het Haydn Trio besluit met het muziek van componiste Louise Farranc. Daarin hoor je alle karakteristieken die je van een Frans componist mag verwachten: zangrijk, virtuoos, innig en meeslepend. Bekijk het volledige programma op www.edescheconcertzaal.nl.
Trio voor piano, fluit en cello H.300
Haydn Trio
  • I. Poco allegretto
  • II. Adagio
  • III. Andante - Allegretto scherzando